PERANCAH MASAKAN PELBAGAI KEGUNAAN
(Multi -Purpose Seasoning)
(Multi -Purpose Seasoning)
Perencah masakan "SEDAP" adalah perencah masakan pelbagai kegunaan. Sesuai untuk berbagai jenis juadah masakan goreng, sup, gulai dan panggang, untuk semua jenis masakan daging, ikan, ayam, makanan laut, sayur, mee, keuy teow, bihoon, nasi goreng dan lain-lain.
PANDUAN PENYEDIAAN
Kadar anggaran penggunaan umum perencah masakan "SEDAP" untuk setiap penyediaan masakan biasa ialah sebanyak 2-3 sudu teh. Boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa dan kesesuaian masakan.
1. Untuk masakan Tom Yam, Sup, Masak Kicap, dan Bubur Nasi (Nasi air) masukkan perencah masakan "SEDAP" ketika masakan sedang mendidih.
2. Jenis masakan ayam, daging, ikan; goreng, panggang dan kukus. Perencah masakan "SEDAP" digaul dan diperap bersama bahan berkenaan selama 10-20 minit sebelum dimasak.
3. Untuk masakan Mee, Keuy Teow, Bihoon serta Sayur Campur cara Hailam, tuangkan air, masukkan perencah masakan "SEDAP" dan kamudiannya kacau sedikit. Setelah mendidik dan pekat sedikit, masukkan sayur dan mee. Terlebih dahulu, goreng daging dan udang sehingga masak. Selepas 2-3 minit masakan boleh dihidangkan.
4. Untuk masakan Mee Hailam guna 3-4 sudu besar perencah masakan "SEDAP" untuk 500g mee kuning.
5. Telur dadar Goreng cukup enak lagi menyelerakan jika ditambahkan dengan perencah masakan "SEDAP".
Bahan-bahan lain seperti bawang, halia, kunyit, garam dan juga gula boleh dicampurkan secukup rasa di dalam masakan yang disediakan
BAHAN RAMUAN
PANDUAN PENYEDIAAN
Kadar anggaran penggunaan umum perencah masakan "SEDAP" untuk setiap penyediaan masakan biasa ialah sebanyak 2-3 sudu teh. Boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa dan kesesuaian masakan.
1. Untuk masakan Tom Yam, Sup, Masak Kicap, dan Bubur Nasi (Nasi air) masukkan perencah masakan "SEDAP" ketika masakan sedang mendidih.
2. Jenis masakan ayam, daging, ikan; goreng, panggang dan kukus. Perencah masakan "SEDAP" digaul dan diperap bersama bahan berkenaan selama 10-20 minit sebelum dimasak.
3. Untuk masakan Mee, Keuy Teow, Bihoon serta Sayur Campur cara Hailam, tuangkan air, masukkan perencah masakan "SEDAP" dan kamudiannya kacau sedikit. Setelah mendidik dan pekat sedikit, masukkan sayur dan mee. Terlebih dahulu, goreng daging dan udang sehingga masak. Selepas 2-3 minit masakan boleh dihidangkan.
4. Untuk masakan Mee Hailam guna 3-4 sudu besar perencah masakan "SEDAP" untuk 500g mee kuning.
5. Telur dadar Goreng cukup enak lagi menyelerakan jika ditambahkan dengan perencah masakan "SEDAP".
Bahan-bahan lain seperti bawang, halia, kunyit, garam dan juga gula boleh dicampurkan secukup rasa di dalam masakan yang disediakan
BAHAN RAMUAN
Bawang putih, bawang merah, rempah ratus, garam halus, gula tepung, lada serbuk dan lain-lain.
Simpan ditempat sejuk kering, tutup rapat setelah dibuka.
Simpan ditempat sejuk kering, tutup rapat setelah dibuka.
No comments:
Post a Comment